De wet van de communicerende vaten

Het dakterras was een paar dagen geleden prachtig. Alles groeit en bloeit. Het kan zó in een tuinmagazine, zei mijn buurman bewonderend.

Als een tijdschriftplaatje

Maar dit paradijs veranderde deze week in een klein tranendal. In Hoorn viel maar liefst 51 mm regen in korte tijd. Mijn dakterras stond blank, het water liep ook al ons huis binnen.

51 millimeter regen

We gingen er vanuit dat de waterafvoer van het terras verstopt was. En de hoosbui hield niet op. Voordat er vanaf ons dakterras nog meer water ons huis zou binnenlopen moesten we een manier vinden om het water snel van het dak af te krijgen. En dan is de hoogte van het terras een uitkomst. Gewoon een tuinslang in het water leggen en naar beneden leiden.

Tuinslang boven

Er beneden even aan zuigen en het regenwater stroomt door de slang twee verdiepingen omlaag.

Communicerende vaten

Gelukkig is al het water weer weggestroomd. De lekkage in huis was voorbij. De afvoer bleek niet verstopt en alles is weer droog. We gaan we nu aan het werk om te zorgen dat regenwater voortaan gemakkelijk en snel naar de afvoer kan stromen. Dat betekent dat we onder onze terrastegels grote schoonmaak moeten houden want daaronder heeft zich in de afgelopen jaren wel wat verzameld ontdekten we nu: geknoeide potaarde, plantenresten en andere rommel. Ook iets om goed op te letten bij het onderhouden van je dakterras.